Nezabnite na opatrnosť pri konzumácii marhuľových jadier
Publikované 06.02.2017 v 10:29 v kategórii BIOPOTRAVINY, prečítané: 96x
Marhuľové jadrá vynikajú typickou horkou chuťou a vysokým obsahom vitálnych látok. Tieto látky majú svojou jedinečnou kombináciou priaznivý vplyv na ľudský organizmus, ale je potrebné striktne dodržiavať ich dávkovanie.
Marhuľové jadrá obsahujú celý rad prospešných látok a ich konzumáciou dodávame organizmu rad zložiek, ktoré majú priaznivé účinky. K najvýznamnejším patrí amygdalin, ktorý sa niekedy nesprávne nazýva vitamín B17. Ku skúmaniu tejto látky sa vedci zamerali vďaka kmeňu Hunza, ktorý
žije na pakistansko-indickom pomedzí. Členovia tohto kmeňa sa bežne
dožívajú 100 rokov a pri skúmaní ich jedálnička sa zistilo, že podstatnú
časť ich stravy tvoria marhule. Viac ako plody si ale Hunzovia vážia
ich jadierka, pretože podľa nich práve ony stoja za ich pevným zdravím.Amygdalin, ktorý dodáva jadrám nielen charakteristickú horkastú chuť, ale má preventívny vplyv na vznik nádorov. Jednoznačne sa využíva ako súčasť prostriedkov proti dráždivému kašľu, alebo proti nevoľnostiam.
Treba mať však na pamäti, že amygdalín, okrem blahodarných účinkov, vytvára v tele pri štiepení kyanovodík, ktorý spôsobuje otravu. Aby mali marhuľové jadierka pozitívny vplyv na organizmus, je dôležité dodržať opatrnosť pri požívaní marhuľových jadierok a konzumovať ich v doporučených denných dávkach. Doporučená denná dávka je pre dospelé osoby s telesnou hmotnosťou vyššou ako 60 kg 3-5 ks. Osoby s nižšou telesnou hmotnosťou by mali dávku úmerne svojej váhe znížiť. Marhuľové jadierka nie sú vhodné pre deti a je potrebné ich pred nimi starostlivo uschovať.
Tak majte na pamäti, že v tomto prípade skutočne platí, že menej je viac.
Komentáre
Celkom 0 kometárov