Zdravý životný štýlBiopotraviny-základ zdravia

QUINOA - moderná alternatíva bežných príloh stravy

Publikované 04.02.2017 v 11:20 v kategórii BIOPOTRAVINY, prečítané: 24x

Quinoa bola ešte nedávno u nás neznámou potravinou.Pre svoje vlastností sa v súčasností stáva veľmi populárnou u ľudí, ktorí sa neboja trochu experimentovať.

Quinoa pochádza z Južnej Ameriky, kde sa po stáročia radila medzi medzi najdôležitejšie potraviny, akými sú zemiaky a kukrica. Už starí Inkovia poznali vlastnosti a priaznivé účinky quinoy a z tohto dôvodu ju nazvali „Matkou všetkých zŕn“. V súčanosti quinoa naberá na popularite, pretože je vysoko výživnou potravinou, nevyžaduje zložitú prípravu a je vhodná k príprave hlavných jedál aj dezertov, pre organizmus je ľahko stráviteľná a nenadúva. Quinoa je vhodnou alternarnatívou živočišných bielkovín,neobsahuje alergény, má nízky glykemický index a vysoký obsah vlákniny, čo ju predurčuje ako vhodnú potravinu pri bezlepkových a redukčných diétach.
Je preukázané, že v 100 g quinoy sú obsiahnuté vitamíny a minerály v nasledovných hodnotách: Vápnik: 47 mg; Železo: 4.57 mg; Horčík: 197 mg; Fosfor: 457 mg; Draslík: 563 mg; Zinok: 3.10 mg; Tiamín: 0.36 mg; Riboflavín: 0.318 mg; Niacín: 1.52 mg; Vitamín B6: 0.487 mg; Kyselina listová: 184 ug; Vitamín E (alfa-tokoferol): 2.44 mg.
Nutričné hodnoty v 100 g tejto plodiny dosahujú:Energia: 1539 kJ / 368 kcal; Sacharidy: 57.1 g - z toho cukry 1.34 g; Bielkoviny: 14.1 g; Tuky: 6.07 g - z toho nasýtené 0.71 g; Vláknina: 7 g; Sodík: 5 mg; Vlhkosť 13 g.Pokiaľ chcete mať záruku, že vlastnosti a hodnoty vyššie uvedené nie sú fiktívne, ale skutočné, je potrebné zamerať sa na bio výrobky, ktoré podliehajú kontrole. Takto máte garanciu, že plodiny boli pestované v poľnohospodárskej biozóne, ktorá podlieha prísnym ekologickým podmienkam a kontrólam.
Pre tých, ktorí radi experimentujú a nedržia sa len svojich kulinárskych stereotypov ponúkame recept na

Papriky plnené quinoou, sušenými paradajkami a špenátom

Na 4 porcie potrebujete

· 100 g quinoy

· 2 polievkové lyžice olivového oleja

· 1 cibuľu

· 2 strúčiky cesnaku

· 200 g listového špenátu

· 15 olív bez kôstok

· 50 g sušených paradajok

· 100 g syra – druh podľa chuti

· oregano, soľ, korenie

Postup prípravy quinoy:

Quinou namočíme na 15 minút do studenej vody. Vodu potom scedíme a quinou dáme do hrnca. Ouinou zalejeme vývarom alebo osolenou vodou v pomere 1 diel quinoy na 2 diely vody alebo vývaru. Quinou s vodou alebo vývarom varíme, keď začne vrieť ohrev zoslabíme a pozvoľna varíme dovtedy, kým sa všetka tekutina nevstrebá a quinoa nebude mäkká na zahryznutie – cca 15 minút. Potom quinou odstavíme a necháme zakrytú dôjsť ešte 5 – 10 minút.

Postup na prípravu paprík:

Papriky rozpolíme a zbavíme semenníkov. Na olivovou oleji zľahka orestujeme cibuľu, špenát a cesnak. Orestovanú zmes odstavíme a zmiešame s uvarenou quinoou, nakrájanými sušenými paradajkami a olivami. Podľa chuti okoreníme oreganom a korením. Vzniknutou zmesou naplníme paradajky a pečieme v rúre cca 15 minút pri teplote 200°C. Potom posypeme strúhaným syrom a pečieme cca 5 – 10 minút, až kým syr zozlatne.

Dobrú chuť

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?